Omgaan met de meningen van anderen, hoe doe ik dat?

Je bent zwanger en ineens heeft iedereen een mening. Op het moment dat iedereen weet dat jij moeder wordt, vliegen de (goedbedoelde) adviezen en de meningen van anderen je om de oren. Maar wanneer je jong zwanger bent, lijkt het nóg erger te zijn. Van afkeurende...

Moeder én professional

Al sinds de geboorte van mijn oudste zoon heb ik het gevoel dat er iets met hem is. Ik kon er de vinger niet op leggen, maar dat er iets is dat voelde ik.. Er werd gezegd ‘je wilt iets zien’ en ‘ je kijkt teveel naar hem met een therapeutische blik’. Het klopt wel dat...

Geef je huis sfeer deze herfst

Het wordt kouder, eerder donker en de bladeren verkleuren. Tijd om de zomer achter je te laten en je huis warm en gezellig te maken. Met deze vier tips lukt dat zeker. 1. Houd een grote schoonmaak We denken er vaak aan om het huis een lenteschoonmaak te geven, maar we...

Je huis decoreren zonder kerstboom

Wil je wel je huis decoreren als de feestdagen eraan komen, maar dan zonder kerstboom? Dan kan het soms best lastig zijn om dat voor elkaar te krijgen. Een kerstboom hoort voor veel mensen nu eenmaal bij kerstmis, en veel decoratie is daar dan ook op toegespitst. Toch...

Nu in de bioscoop: familiefilm Mijn Moeder is een Gorilla

Mijn moeder is een gorilla! Wat zou er gebeuren als jouw moeder niet zomaar een moeder was, maar een gorilla? Alle kinderen in het weeshuis waar Jonna ook woont, willen dolgraag geadopteerd worden in een fijn gezin. Jonna droomt van een lieve mama en op een dag is het...

Was jij vroeger ook zo’n fan van sprookjes en wilde je ook altijd leven in een sprookjesachtige wereld? Sprookjes zijn magisch en wie had er vroeger nou niet een favo sprookjesprinses? Er zijn wel tientallen sprookjes.

Eigenlijk zijn sprookjes lezen, vertellen en voorlezen heel belangrijk omdat sprookjes de fantasie prikkelen en ontwikkelen waardoor de verbeeldingskracht geactiveerd wordt. Sprookjes zijn ook belangrijk omdat kinderen een leugen of een slechte daad leren herkennen. In elk sprookje zit wel een ‘slechterik’.

Dit zijn de 5 bekendste en leukste sprookjes, nog steeds leuk om te lezen en om voor te lezen!

Doornroosje

Op nummer 1 staat Doornroosje. Doornroosje is een van de officiële Disneyprinsessen. Ze mag dan een van de bekendste prinsessen zijn, ze heeft slechts 18 zinnen in de film en is ze maar 18 minuten op het scherm te zien. En eigenlijk heet ze helemaal niet Doornroosje, maar Aurora.

Assepoester

Assepoester is de prinses met twee verschrikkelijke stiefzussen en een stiefmoeder. Toen haar moeder overleed nam haar stiefmoeder alles over in huis. En Assepoester moest alles opruimen en schoonmaken in het huis. Dan gaat ze stiekem naar het bal van de prins, die een vrouw zoekt. De prins wordt stapelverliefd op Assepoester op het bal. Als de klok 12 uur zou slaan moest Assepoester zo snel mogelijk naar huis omdat de magie van haar jurk dan uitgewerkt zou zijn. Maar ze verloor haar glazen muiltje. Hoe het afloopt weten we…

Wist je dat de transformatie van Assepoester van vieze kleren naar een geweldige en prachtige galajurk de favoriete scene van Walt Disney is?

sprookje-assepoester

Roodkapje

Zeg Roodkapje waar ga je hene? Dit liedje hebben we vroeger allemaal wel gezongen, toch? In het sprookje gaat Roodkapje naar haar zieke grootmoeder toe. Daar blijkt haar grootmoeder te zijn opgegeten door de grote boze wolf.

Wist je dat het verhaal van Roodkapje al 2000 jaar oud is? En wist je dat ze eigenlijk geen cape om heeft? In de oorspronkelijke verhalen heeft Roodkapje geen rood kapje op haar hoofd maar een soort petje. In de originele versie van ‘Roodkapje’, eet de wolf de grootmoeder en het meisje allebei tegelijk op.

De Leeuwenkoning

Op de vierde plek staat de Leeuwenkoning. Beter bekend als de Lion King. Dit is een Amerikaanse animatiefilm uit 1994 en is geproduceerd door Walt Disney. De Lion King is de 32e animatiefilm van Walt Disney. Wist je dat de oorspronkelijke naam van ‘De Leeuwenkoning’ de ‘King of Jungle’ was? De makers kwamen er net op tijd achter dat leeuwen niet in de jungle leven maar op de savanne. Vandaar dat de naam veranderd is naar ‘De Leeuwenkoning’.

Hans en Grietje

Op de vijfde plek staat het magische sprookje Hans en Grietje. Dit is een sprookje dat kinderen vaak erg leuk vinden. Hans en Grietje raken de weg kwijt in het bos en komen ineens uit bij een snoephuis. Klinkt als een droom van ieder kind. Totdat ze ontdekken dat de bewoner van het huis niet helemaal is wie Hans en Grietje denken dat zij is. Wist je dat er in elk land een andere versie is van Hans en Grietje? In het ene land wordt het snoephuis door een heks bewoond en in een ander land door een wolf.

de-leukste-sprookjes

Sprookjes hebben bepaalde kenmerken

Elk sprookje begint met “er was eens…”. Dit komt omdat een sprookje zich altijd afspeelt in het verleden op een onbepaalde plaats. De belangrijkste personages in een sprookje zijn altijd verzonnen personen zonder echte naam, bijvoorbeeld Doornroosje, Sneeuwwitje, Roodkapje en Assepoester. Deze prinsessen hebben geen echte naam.

Een sprookje wordt ook altijd afgesloten met “en ze leefden nog lang en gelukkig”