'Ik hoop dat B. vandaag weer beter is!' hoor ik vanaf de achterbank als ik mijn zoontje naar school breng deze ochtend. 'Ik weet het niet hoor, hij was flink ziek,' antwoord ik. 'Misschien heeft hij wel het coronavirus!' zegt zoon eerder opgewekt dan bezorgd. 'Hoe weet jij dat, over het coronavirus?' vraag ik. Hoewel er geen sprake is van angst bij hem, wil ik niet dat hij zich zorgen gaat maken. Hij is nog maar 5 jaar en veel te pienter, dus ik weet wel dat ik hem niet helemaal weg kan houden van het nieuws. Hoe praat ik er dan het beste met hem over?

Hij heeft er eerder van de week al naar gevraagd en ik heb toen geantwoord dat het een virus is. Ook dit keer antwoord ik na zijn vraag 'wat is een virus?' dat dat iets is waar mensen ziek van worden. Net als griep en dat griep ook een virus is. Meer hoeft hij niet te weten, vind ik. Wel denk ik dat, als er straks meer maatregelen komen, ik wat meer uit moet leggen. Daarom was ik wel blij dat ik vanmorgen las hoe je het beste met je kind kunt praten over een dergelijk onderwerp.

Onvermijdelijk

Het is niet mogelijk om het onderwerp te vermijden, kinderen krijgen het toch mee. Ofwel via het nieuws op radio of tv of via gesprekken onderling thuis of op school. Zo zegt ook Henrike van Gelder, hoofdredacteur van jeugdmedia 'Kidsweek' en '7 Days' in een artikel op Nu.nl: 'Je kunt het niet vermijden. Ze horen er toch wel over en daarom moet je het bespreken.'

Volgens haar redactie is het belangrijk om kinderen niet bang te maken en zij richten zich daarom niet op cijfers, maar op duiding. Ze leggen uit wat het virus inhoudt, dat er relatief weinig kinderen ziek worden, dat kinderen er doorgaans niet heel ziek van zijn en ook wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Ook door middel van interviews met kinderen die in quarantaine zitten of zaten informeren ze en nemen ze angsten weg, als kinderen horen en zien dat een kind weinig griepklachten heeft gehad.

Advies: negeer het niet, praat erover

Dit soort gesprekken kun je thuis ook hebben met je kind. Uiteraard afhankelijk van de leeftijd van je kind en afgestemd op het begrip dat je kind kan hebben van de situatie. Sterker nog, je moet het onderwerp absoluut niet negeren, adviseert ook Elianne Zijlstra, universitair docent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Zijlstra raadt ouders aan om te inventariseren of en hoe het onderwerp leeft bij hun kind. Vraag ernaar en praat erover. 'Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe angstig een kind voor het virus is. Dan kun je vervolgens die angst een beetje wegnemen door het over de feiten te hebben en onjuiste beweringen te ontkrachten.'

Gesprek met mijn kleuter

Zo leg ik bijvoorbeeld aan mijn zoon (5 jaar) op dit moment niets uit over thuisisolatie of quarantaine. Los van het feit dat ie daar waarschijnlijk geen snars van begrijpt denk ik ook niet dat het informatie is die hij nodig heeft. Hij weet dat je ziek kunt worden van het coronavirus en dat dat zoiets is als griep. Dat vind ik voldoende informatie voor een kleuter. Als het nodig is dat basisscholen ook dichtgaan (op het moment van schrijven zijn alleen hogescholen en universiteiten dicht), kan ik hem vertellen dat dat is om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen ziek worden.

Als je kind wat ouder is, kan ik me voorstellen dat er misschien angst is over het dodental dat steeds gecommuniceerd wordt in het nieuws, het hamsteren in de supermarkt, de noodzaak om in quarantaine te gaan en – wat helaas anno 2020 ook aan de orde is: nepnieuws.

Nepnieuws

Het is ook belangrijk om nepnieuws te ontkrachten, vooral als je kind al een smartphone heeft en daarop allerlei nieuws via social media tot zich neemt. Neem bijvoorbeeld voor het slapengaan als jullie de dag bespreken even door wat zij/hij heeft gelezen of gehoord. Stel je kind gerust met feiten.

Om zelf het hoofd koel te houden: Blijf de ontwikkelingen en het officiële nieuws volgen via rivm.nl en de landelijke media. Ik kijk zelf het liefst op NOS.nl voor neutrale berichtgeving. Houd de berichtgeving van je sportclub of zwembad in de gaten en laat je vooral niet verleiden tot te veel nieuws checken, hamsteren en algehele paniek. En maak het gezellig thuis.

Wat kun je zelf doen om het virus te voorkomen?

  • hoest of nies in je elleboog;
  • nies of hoest in een papieren zakdoekje, gooi deze meteen na gebruik weg en was je handen;
  • was je handen regelmatig en grondig (dus ook als je per ongeluk in je hand niest of hoest) en laat je kind ook de handen wassen;
  • vermijd lichamelijk contact met andere mensen;
  • blijf uit de buurt van kwetsbare groepen zoals ouderen en zieken;
  • werk thuis als het kan;
  • heb je klachten zoals hoesten, niezen en/of koorts, blijf dan thuis en beperk sociale contacten.

Heb je vragen over het coronavirus of over maatregelen in Noord Brabant, de rest van Nederland, raadpleeg dan de site van het Rivm: www.rivm.nl

Bronnen die ik heb gebruikt voor dit artikel: Nu.nl, Rivm.nl, Nos.nl